Waar moet je als ZZP’er rekening mee houden
Risico op herkwalificatie van arbeidsrelatie. Als de Belastingdienst constateert dat je feitelijk werkt als een werknemer, dan kan je arbeidsrelatie worden gekwalificeerd als loondienst. Dit betekent dat de Belastingdienst naheffingen kan opleggen aan jou en je opdrachtgever, en kan eisen dat loonbelasting en sociale premies met terugwerkende kracht tot vijf jaar worden betaald.
Financiële gevolgen en boetes. Wanneer de Belastingdienst bepaalt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, loop je als ZZP het risico dat jouw opdrachtgever deze extra kosten op jou probeert te verhalen. Boetes kunnen fors oplopen, in sommige gevallen tot 100% van de totale factuurwaarde. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je als zelfstandige ook echt aan de kenmerken van een ondernemer voldoet.
Verlies van zelfstandigheid. Wanneer je arbeidsrelatie wordt aangemerkt als loondienst, verlies je de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. Dit betekent mogelijk verlies van zelfstandigheid in je werk, invloed op je werktijden, tariefbepaling en keuzevrijheid met betrekking tot opdrachten.
Minder zekerheid bij gebruik van modelovereenkomsten. Vanaf 2025 worden bestaande modelovereenkomsten niet meer door de Belastingdienst goedgekeurd. Dat betekent dat je niet langer zekerheid vooraf hebt over je status als zelfstandige op basis van deze overeenkomsten. De beoordeling van je status wordt namelijk bepaald door de feitelijke invulling van je werk, niet door wat er in het contract staat.
Toepassing van nieuwe criteria voor zelfstandigheid. De Belastingdienst zal strengere criteria hanteren om te bepalen of je als zelfstandige wordt gezien. Dit houdt in dat zaken zoals jouw mate van ondernemingsrisico, tariefbepaling, vrijheid in werktijden en de mogelijkheid om voor meerdere opdrachtgevers te werken, zwaar zullen meewegen in de beoordeling.