"Ik vind het belangrijk de gewoontes van een cliënt te leren kennen."
Bij ZorgSpectrum ben ik in 2019 gestart op de winterunit, een speciaal opgezette afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis en ZorgSpectrum. Er was een griepgolf en op de winterunit verbleven cliënten die niet ziek genoeg meer waren om in het ziekenhuis te blijven, maar nog onvoldoende hersteld waren om naar huis te kunnen. In april werd de afdeling verplaatst naar de revalidatie-afdeling in Het Haltna Huis en de verpleegkundigen verhuisden mee. Daarna konden we kiezen of we een baan in het ziekenhuis wilden of in de ouderenzorg. Ik vond het leuk om bij ZorgSpectrum te blijven werken en ben op de revalidatie-afdeling locatie Het Haltna Huis in Houten gebleven.
Werken op de corona-cohortafdeling Van april tot november 2020 heb ik vaak op de COVID-cohortafdeling gewerkt. Dat was een pittige tijd. Het bieden van intensieve zorg was zwaar, net als het continu dragen van alle persoons beschermende middelen. Gelukkig was er voldoende PBM en heb ik altijd veilig kunnen werken. Vooral gedurende de eerste coronagolf was het zwaar dat cliënten heel ziek waren en geen bezoek mochten ontvangen. Cliënten kwamen in een onbekende omgeving met onbekende zorgverleners. Dat was moeilijk voor hen, maar ook voor ons. Met mijn collega’s hebben we geprobeerd liefdevolle zorg te geven en hebben we gewerkt aan vertrouwen. Ook hebben we veel ondersteund bij beeldbellen zodat er nog wel contact was tussen de cliënt en hun naasten.
Revalidatieproces Het leukst aan mijn werk vind ik dat ik een bijdrage kan leveren aan het revalidatieproces van cliënten. Bijvoorbeeld omdat zij door een ziekte of operatie verzwakt en/of immobiel zijn. In de periode dat ze bij ons verblijven zie je hen opknappen. Dat is zo mooi om te zien. Ik ondersteun cliënten in dit proces door ze te motiveren, soms activiteiten over te nemen maar vooral ook door te stimuleren de dagelijkse zorg of taken weer zelf te gaan doen. Dat laatste is soms ook best lastig, want je wilt cliënten ook ontlasten door (zorg)handelingen over te nemen, dat gaat bijna vanzelf. Maar zeker bij revalidatie draait het om ‘aanmoedigen en loslaten’. ‘Aanmoedigen’ om te werken aan herstel en ‘loslaten’ juist door niet over te nemen. En ook accepteren dat cliënten soms niet meer naar huis kunnen.
Wanneer een cliënt niet meer veilig alleen kan wonen bespreek ik met de cliënt en de familie waar de cliënt wil gaan wonen. Ik vraag de juiste indicatie aan en collega’s van Klantadvies gaan opzoek naar een nieuw thuis. Ik vind het fijn om hierbij te ondersteunen. Tot slot word ik er heel blij van als een cliënt na revalidatie weer zelf het pand uitloopt.